Održiva gradnja: princip povećanja trajnosti zgrada
Location: Konferencijiska sala - 15. 3. 2023. 12:45 - 15. 3. 2023. 13:15 (CET) (30 minuta)
Slobodan Peulić i Jelena Rašović
Saradnici u nastavi - viši asistent i asistent na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci
+387 65 011 241
Slobodan Peulić i Jelena Rašović
Saradnici u nastavi - viši asistent i asistent na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci
+387 65 011 241

Slobodan Peulić rođen je u Banjoj Luci 1993. godine. Po završetku Srednje Građevinske škole upisao je Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, koji završava u roku. Nagrađen je »Zlatnom značkom sa likom Nikole Tesle« Univerziteta u Banjoj luci za najboljeg studenta u 2016. godine. Studentsku praksu obavljao je u Atrijum studiju u Košicama, Slovačka. Tokom studija drugog ciklusa na AGGF-u studirao je i na Norveškom univerzitetu za nauku i tehnologiju preko Erazmus+ programa, gdje je radio paster rad. Učesnik je nekoliko međunarodnih naučnostručnih projekata, te autor i koautor pobjedničkih rješenja na nacionalnim i međunarodnim konkursima iz oblasti arhitekture i urbanizma.

Jelena Rašović rođena je 1995. godine u Nevesinju, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Osnovne akademske studije, smjer Opšta fizika, završila je na Prirodno-matematičkom fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, prosječnom ocjenom 9,87. Tokom studija bila je stipendista Fonda »Dr Milan Jelić«. Master akademske studije završila je 2021. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu zaposlena je od 2019. godine u zvanju asistenta, a izvodi vježbe i na Prirodno-matematičkom i Medicinskom fakultetu.


Građevinski sektor Bosne i Hercegovine se odlikuje velikim brojem zgrada kojima je neophodna energetska obnova. Zgrade građene prije 1970. godine imaju prosječnu potrebnu energiju za grijanje oko 250-300 kWh/m2, dok je prema pratećem Pravilniku o minimalnim zahtjevima za energetske karakteristike zgrada u našoj zemlji dopuštena potrebna energija za grijanje maksimalno 60-70 kWh/m2. Sa druge strane, države Evropske unije vode se standardom zgrada skoro nulte potrošnje energije – NZEB (Net Zero Energy Building), tačnije 15 kWh/m2. Omotač zgrade gubi efikasnost nakon trideset godina, dok tehnički sistemi gube efikasnost nakon petnaest godina.
Ovo predavanje će napraviti pregled tehničkih rješenja koja mogu značajno uticati na trajnost objekata, samim tim i povećati dužinu životnog ciklusa objekta. Poseban akcenat predavanja će biti na primjeni obnovljivih materijala. Značajan korak u energetskoj obnovi je i adekvatna analiza toplotnog omotača objekta i izrada detaljnog energetskog audita. U predavanju će se prikazati i metode analize omotača zgrade uz prikaz mjerenja koeficijenta prolaza toplote, uočavanje toplotnih mostova i pojave kondenza i vlage u elementima strukture uz pomoć termovizijske kamere.

                Generalni sponzor